De Coyote - Reisverslag uit Ottawa, Canada van Roel & Mieke Arits / Bongers - WaarBenJij.nu De Coyote - Reisverslag uit Ottawa, Canada van Roel & Mieke Arits / Bongers - WaarBenJij.nu

De Coyote

Door: Roel

Blijf op de hoogte en volg Roel & Mieke

26 September 2009 | Canada, Ottawa

Vandaag zijn we Jasper National Park uitgereden en hebben we ongeveer 280km zuid-westelijk gereden via de Highway 5 naar Wells Gray provincial park, dat ten noorden van het stadje Clearwater ligt. Bij het uitrijden van het National Park zie je ook meteen reclame-borden verschijnen, stukken omgehakte dennenbossen op de heuvels, elektriciteitspalen en bijbehorende kabels, houten huizen, boerderijen, asfaltwegen, paden... Zo zie je meteen wat er met zo'n prachtig natuurgebied zou gebeuren als ze er geen beschermd National Park van hadden gemaakt. Binnen het National Park hebben we, behalve in de paar stadjes die er liggen en waarin enkel mensen wonen die in het park werken, geen enkel huis of elektriciteitspaal gezien, geen enkel omgehakt dennenbos, geen reclame-panelen en geen asfaltwegen, behalve de hoofdweg door het park.
Vanuit Clearwater is het dan nog een 50km noordelijk rijden over de Clearwater valley road tot in het hart van het Wells Gray provincial park bij het Clearwater Lake, waar we op de Clearwater Lake camping hebben overnacht.
Na een 10-tal kilometer heb je de Spahats Falls. Vanop de hoge rotsklif, die uit gestolde lava bestaat, hadden we een prachtig uitzicht op deze waterval, die aan de overkant halverwege uit de rotsklif komt gevallen. De waterval zelf is heel smal, waardoor er een dunne sliert stuivend water naar beneden valt. Een paar kilometer verder konden we in de Clearwater valley kijken. De overige viewpoints en stopplaatsen doen we morgen, omdat stilaan donker begon te worden. Ik denk dat we wel een dagje gevuld krijgen in dit park met wandelingen en uitzichtpunten.
Onderweg zagen we plots een schim aan de rand van de weg. We hadden eerst niet door wat het was, tot het begon te bewegen en we zagen dat het iets was wat op een vos leek, met een lange staart met wit uiteinde. Korterbij gekomen zijn we gestopt en konden we duidelijk zien dat het een coyote was. Het schuw beest liep dadelijk de struiken in langs de andere kant van de weg, maar passeerde ons en liep achter de camper weer de weg over. Het ging allemaal redelijk snel, maar ik heb in de vlucht toch een paar foto's kunnen maken.
De Clearwater valley road was voor slechts voor de helft verhard. Het overige gedeelte was een grindpad waarover je met de zware camper slechts maximum 40 tot 50 km/h kon rijden. Harder ging ook wel, maar dan kreeg je het idee dat je camper stilaan uit mekaar begon te vallen en dat je geen bord of tas meer heel ging houden. En als je plots zou moeten remmen voor een dier dat op de weg staat, dan ben je op grind, zelfs met ABS toch nog een heel stuk aan't schuiven voordat je echt stil staat. Dus dat hebben we heel op het gemakje gedaan. Het was trouwens al donker toen we op het onverhard en onverlicht stuk reden, dus dat was al spannend genoeg.

- Al gezien : Vele Wapiti's (Elk's), een grijze wolf, een coyote, een pika, vele groundsquirls, vele eekhoorns, een kudde berg-schapen,
van vogels kennen we niet veel, maar hebben er al allerlei soorten gezien.

- Nog niet gezien : Eland (Moose), zwarte beer, Grizzly beer, witte berggeiten, bever

- Zullen we niet zien, maar zouden er wel ooit gesignaleerd zijn : Cougar, Lynx, Wolverine